Haber

Balıkesir’de Amarant Bitkisi Üretimi Hedefleniyor

Türkiye’de tescilli amaranth bitkisinden sadece Balıkesir’de çölyak hastaları için yem ve un üretilmesi hedefleniyor. Aztek ve Maya uygarlıklarından miras kalan amaranth bitkisi, düşük su tüketimi ile de dikkat çekiyor.

Balıkesir’den emekli sağlık çalışanı Zerrin Canik tarafından Balya’nın Ilıca İlçesi kırsalında Hindistan ve Güney Amerika menşeili amaranth bitkisi yetiştiriliyor. Geçen yıl deneme ve tohum elde etme amacıyla amaranth bitkisini ilk kez eken Canik, bu yıl bitkiyi 30 dönümlük bir alana dikti. Aztek ve Maya uygarlıklarında şifa kaynağı olarak kullanıldığı bilinen ve “ölümsüzlük bitkisi” olarak tanımlanan amaranth bitkisi, hayvanlara yem olarak kullanıldığı gibi, unu ve çayıyla çölyak hastalarının da kullanımına sunuluyor. . Vücuttaki insülin oranını dengelediği de bilinen amaranth bitkisinin kuru ortamda yetiştirilerek kuraklık döneminde hayvancılığa katkı sağlaması amaçlanıyor.

“Alternatif yem bitkisi”

Zerrin Canik, amaranth bitkisini susuz üreterek kurak dönemlerde hayvancılığa büyük katkı sağlayacağına değindi. Canik, bölgede hayvanlar için silajlık olarak yetiştirilen mısır yerine susuz tarlada da yetiştirilebilen amaranth bitkisinin alternatif olacağını belirterek, “Çünkü silajlık mısır ekimi çok olduğu için hayvanların bakımı için yapılıyor. Bölgemizdeki hayvanlar için alternatif yem bitkilerinden amaranth ekimini planladım ve denedim.Geçen yıl tohumluk, bu yıl da tarlalarımız için çalıştık.Yaklaşık 30 dekar alana amaranth tohumlarımızı serptik. Şu anda amaranth tohumlarımız bir ayda büyüdü ve yaklaşık 45 gün sonra biçmeye başlayacağız. Amaranth bitkisini 15 Ağustos’ta biçmeye başlayacağız” dedi.

“Çölyak hastaları için yemek olabilir”

Amaranth bitkisinin kullanım alanlarıyla ilgili olarak Canik, “Amaranth bitkisinin sadece hayvanlar için silajlık olarak değil, çölyak hastalarının glütensiz beslenmesine faydalı olması, antioksidan özelliği olması, antioksidan özelliği olması nedeniyle ekimini planladık. sakarin maddesi ve kanser önleyici özelliği var. Denediğimizde ürünlerimizin yetiştiğini gördük. Tohumlarını ilimiz, köylülerimiz ve Türkiye ile paylaşmayı planlıyoruz” dedi.

“Üremenin maliyeti yok”

Şu anda Türkiye’de kayıtlı tek amaranth bitkisi üreticisi olduğunu söyleyen Canik, bitkinin üretim aşaması hakkında bilgi verdi. Canik, “Şu anda Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne kayıtlı çiftçi olarak amaranth tohumlarını eken tek kişiyim. Önümüzdeki yılların dünyada ve Türkiye’de kurak geçeceğini hepimiz biliyoruz. En değerlisi istemiyor. Su.Hiçbir maliyeti yok.Tohumunu toprağa serpiyorsunuz sonra büyüyor.O kadar.İşlem bu kadar.Daha sonra kendi kendine büyüyor ve 60.günde çiçek açmaya başlıyor,30da olgunluğa ulaşıyor. 90 ile 100 gün arasında şekilleniyor ve “Amaranth bitkisini besin olarak tüketebilirsiniz. Yaprakları salata ve yemek şeklinde tüketilebilirken, çayı içmek için harikadır. Şeker hastalığına faydalı olduğunu gözlemledik. Mutluyuz, inşallah tüm Türkiye bu fidanı diker” dedi.

“Tüketim artırılabilir”

Amarant bitkisi ile ilgili gelecek planlarından da bahseden Zerrin Canik, “Şu anda deneme aşamasında olduğumuz için ilk etapta mahsulü üniversitelerle paylaştık. Elde ettiğimiz tohumları birkaç üniversiteyle paylaştık. Taze taze.” tohumları türkiyede az bulunmaz yurt dışından ithal edilmektedir amarant bitkisinin menşei hindistan ve güney amerikadır.bu bir bitkidir türkiyede yetiştirmek ve bundan sonraki çalışmalarda kullanılmasını sağlamak istiyoruz amaranth bitkisinin yağı ayıklanır silajı unu ve çayı yapılır.Kozmetik bölümünde makyaj aletlerinde de kullanılır.Bu bitki çok verimlidir etinden sütünden her şeyinden yararlanırsınız.Özellikle hayvanlarda olduğunu biliyoruz. et ve süt oranını artırıyor ve protein maliyeti yüksek.Üniversitelerin araştırmalarıyla bu bitkinin faydalarının da daha da genişleyeceğini düşünüyorum.İlk etapta amacımız para değildi ama izleyince de belirtmiştik ki sadece susuzluğa değer veriyoruz, gördüğümüz kadarıyla Türkiye’de yaygın olarak tüketilebiliyor. . Bu çalışmayı çölyak hastalarının kullanımına yönelik un, ekmek ve hamur işi üretiminde kullanmayı planlıyoruz.” – BALIKESİR.

haberharmancik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort